De situatie nu – Leven zonder afval #2

leven zonder afval, afval loos leven, afval vewerking, afval sceiden, Zoals jullie eerder al konden lezen willen Daniël en ik minder afval genereren. Voor ik daar verder op in ga wil ik het hebben over onze afval-situatie op dit moment. Waar gooien we ons afval in en hoeveel? Ik neem jullie mee naar ons afval.
In dit artikel wil ik jullie meenemen in de situatie zoals het nu is bij ons huis. We hebben namelijk verschillende prullenbakken in huis staan en ik heb de laatste tijd bijgehouden hoeveel er in die prullenbak terecht komt. Het leek me leuk om dat met jullie te delen! En goed vergelijkingsmateriaal voor als we daadwerkelijk minder afval produceren.

Ik begin met de twee prullenbakken waar we niet direct afval scheiden. In deze twee prullenbakken gooien we alles en ik scheid het afval op het moment dat ik het afval in de containers ga gooien. Ik vind dat zelf totaal niet vies. Het zijn allemaal spullen die we zelf weg hebben gegooid en dat vind ik geen probleem. Dus als ik een kartonnen doosje tussen een bananenschil er uitvis, vind ik daar niks mis mee.

leven zonder afval, afval loos leven, afval vewerking, afval sceiden, In de prullenbak op onze slaapkamer komt van alles. Wattenschijfjes, kartonnen doosjes, en eigenlijk een heleboel troep.

leven zonder afval, afval loos leven, afval vewerking, afval sceiden, In de prullenbak bij de wc komen eigenlijk alleen wc-rollen en mijn maandverbandjes en tampons. Wc- rollen gaan gewoon in de papierbak en de rest is, zoals het er staat, restafval.

leven zonder afval, afval loos leven, afval vewerking, afval sceiden, In de keuken hebben we een hele mooie prullenbak staan met drie vakken. Links is papier, midden is plastic en rechts is rest. Wij scheiden ons afval namelijk supergoed, al zeg ik het zelf!

leven zonder afval, afval loos leven, afval vewerking, afval sceiden, Als het bakje voor plastic vol zit gooien we het in de plastic zak die in de keuken hangt.

Dan nu: hoe vaak moeten we onze afvalbaken aan de weg zetten? Plastic wordt om de 14 dagen opgehaald en dan hebben we toch wel een volle zak met plastic bij de weg staan.

De papierbak (140 liter) is bij ons elke maand tot de nok toe vol. Echt bizar! Hier wil ik echt iets aan doen. Onnodig veel papier, vind ik.

De gft- bak zetten we, zeker in de zomer, elke maand buiten, maar hij is dan maar een bodempje gevuld. We leven natuurlijk maar met z’n tweeën en we hebben geen tuin. Dit vind ik ook prima zo. Wel vind ik het zonde als we groente of fruit moeten weggooien omdat het verrot is. Daar zouden we wat meer aandacht aan kunnen besteden.

De grijze bak (restafval) zit één keer in de twee/drie maanden vol. Dit is ook een bak van 140 liter. Dit kan ook een stuk minder, vind ik! Maar hoe? Ik hoop dat ik daar de komende tijd achter ga komen!

Ik ga dus lekker aan de slag met het minderen van afval. Volgend keer wil ik gaan kijken naar al het papieren afval. Dus heb je daar ideeën over, laat het me weten!

Hoe is jouw afvalsituatie nu?

Liefs, Elize

Geplaats in categorie afval met tags , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge